Judith Wolst.jpg

Om Judith Wolst

Judith Wolst är entreprenör, digital strateg och författare. Hon har arbetat med internet och digitala frågor sedan 2005 och har lång erfarenhet av att arbeta med digitalt förändringsarbete i näringslivet. Judith har bland annat grundat och varit VD för den tongivande digitala kommunikationsbyrån For Sure, arbetat som nyckelperson i två svenska valrörelser och ansvarat för den digitala utbildningen på Berghs School of Communication. Judith blev utsedd till Supertalang redan år 2009 och hon medverkar löpande i svensk media som digital expert. Hösten 2018 är hon aktuell med sin debutbok Digital Panik som beskriver digitaliseringen som både gynnsam och utmanande. 

Vill du boka Judith som föreläsare?

Klicka nedan för mer information

Gäst i #Nymo

Judiths syn på digitaliseringen

För tio år sedan stod Judith på scener och pratade ivrigt om att tekniken skulle ge oss ökade valmöjligheter och större frihet. Hon bloggade om hur internet skulle demokratisera ordet. Visst har våra liv, både i det lilla och i det stora, på många sätt blivit bättre. Samtidigt har vi landat i en nutida digital värld som sätter krokben för demokratin genom att möjliggöra att falska nyheter sprids, för filterbubblor att begränsa våra världsbilder och för trollarméer att sprida propaganda. Vi har också landat i ett konstaterande att tekniken påverkar oss människor i våra vardagliga liv genom att göra oss beroende, ge oss försämrade kognitiva förmågor och minskad empati, för att ta några exempel.

Digitaliseringen är ofta både och. Den kommer både med enorma fördelar och med utmaningar. Den är en paradox. Judiths utgångspunkt är utifrån teknikoptimism – men att vi samtidigt måste se att förändringen, minst sagt, kan vara utmanande för oss som människor. Det kan vara lätt att drabbas av ”digital panik”, men för att på bästa sätt dra nytta av de fördelar som digitaliseringen framför allt innebär, behöver vi få bättre koll på vad den innebär och hur vi bäst hanterar den.

På ett lättbegripligt sätt definierar Judith digitaliseringen och vad den har inneburit. Hon reder ut vad vi behöver veta och hur vi på bästa sätt hanterar den - både som individer och som företag.